Känslan när man lyckas

Yeesss!!! 
 
Säger jag bara! Jag blev kontaktad av läraren igår och hon hade sagt fel datum då jag skulle göra omprovet på färdighetsprövningen. Klockan var då 13:00 när hon ringde och sa att jag skulle vara på skolan 13:30! 
 
Ren panik slänger jag på mig kläder och allt, bara det att det tar en timme till Halmstad men de väntade på mig. 
 
när jag kom dit fick jag reda på att det var samma moment som jag gjorde sist och då tänkte jag bara på vad jag gjort fel sist och gjorde rätt denna gången. 
 
Jag hade dock inställningen att jag skulle få underkänt igen pga att jag glömt sprita händerna efter jag tagit pennan och dokumenterat och sen återgick till patienten. 
 
Jag fick GODKÄNT 🕺🏼🎊🎉😄 Så himla glad blev jag, fick en riktig adrenalinkick igår och mådde bara toppen. 
 
Nu har ju även den fasansfulla anatomin och fysiologin börjat, men nu har jag en bättre inställning, tänker att jag har som mål att klara tentan på första försöket denna gången. Har ni några tips så skriv gärna 👍

Resultatet

 
 
Hej! 
 
Jag gjorde ju ett färdighetsprov där jag fick ta vitala parametrar, blodtryck, puls och andningsfrekvens. Fick reda på i veckan att jag blev underkänd. 
 
Jag kom på att jag enbart hade tagit ett auskultatoriskt blodtryck och missat palpatoriskt blodtryck.
 
palpatoriskt är att man först ska palpera pulsen a.radialis eller a.brachilaris och pumpa upp blodtrycksmanchetten tills att pulsen avtar att kännas, det är det systoliska trycket. 
 
Sen ska man göra det auskultatoriska och det är då att palpera där man kände pulsen och pumpa upp 30 mmhg över det palpatoriska blodtrycksvärdet. Sätta stetoskopet på a.brachilaris lillfingersidan och släppa manchetten med 2-3mmhg/sek. När pulsen hörs är det systoliska. 
 
 
Ska göra omprov den 28/4 klockan 13:30, vet inte om det är på samma moment. 
 
 
 
 
 

Färdighetsprov

Hej 
 
Idag hade vi Färdighetsprövning på schemat och jag kan säga att jag kände mig väldigt osäker, kände mig förberedd men ändå blev det lite fel. 
 
Jag utförde prövningen tillsammans med min klasskamrat och vi fick ett case där patienten skulle ta vitala parametrar, manuellt blodtryck, puls och andningsfrekvens. Min klasskamrat fick ta venprov, nu i efterhand hade jag hellre velat ha venprov. 
 
Jag började med att presentera mig för min patitent och kollade id, ytdessade bänken, tog fram all utrustning och började med att ta blodtrycket, nu i efterhand inser jag att jag enbart tog auskultatoriskt blodtryck och missade att ta palpatoriskt blodtryck först så jag tror att jag är underkänd. Jag gjorde i alla fall allt rätt vid auskultatoriska men kom på att jag tog på mig handskar och sen tog jag av handskarna under själva arbetet och spritade inte händerna efteråt, så dumt att jag missade på så enkla saker. Sen valde jag fel medel att rengöra utrustningen med, valde handdesinfektion och inte ytdesinfektion. Attans detta gick inte bra men jag är i alla fall medveten om det jag gjorde fel och kommer förmodligen få göra om detta, får svar på imorgon om jag är godkänd eller underkänd. 
 
JA håll tummarna för mig! :)